Skip to main content

19η - 23η Εβδομάδα Κύησης

Βρίσκεστε ήδη στα μέσα της εγκυμοσύνης σας !

Την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης ξεκινά η ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού σας που λαμβάνει χώρα σε ειδικές περιοχές στον εγκέφαλο. Εάν το μωρό σας είναι κοριτσάκι, τότε έχει έξι εκατομμύρια αυγά στις ωοθήκες της. Θα μειωθούν σταδιακά στο ένα εκατομμύριο όταν θα γεννηθεί.

Το μέγεθος εμβρύου είναι 13-15 εκατοστά ενώ το βάρος του περίπου 200 γραμμάρια.
Από εδώ και πέρα θα μεγαλώνει ένα εκατοστό περίπου την εβδομάδα.
Εάν παρατηρήσετε κάποιες αναταραχές στην κοιλιά σας, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε! Πιαθνότατα είνα το τέντωμα των μυών σας και των συνδέσμων που υποστηρίζουν την κοιλιά.


Την 20η εβδομάδα έχει μήκος 16-23 εκατοστά και ζυγίζει 260-300 γραμμάρια. Ο εγκέφαλός του εργάζεται αδιάλειπτα για να αναπτύξει τα νευρικά κέντρα των αισθήσεων. Καθώς ολοκληρώνονται, το μωρό σας θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δραστηριότητές σας και στους ήχους του περιβάλλοντος, ακόμα και στη γεύση του αμνιακού υγρού. Το μωρό σας είναι εντελώς καλυμμένο με εμβρυϊκό σμήγμα, την κρεμώδη ουσία που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του από το αμνιακό υγρό.

Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει κατά τρεις φορές από το αρχικό της ύψος. Ο γυναικολόγος σας θα διαπιστώσει ότι ο πυθμένας της τώρα είναι στο ύψος του αφαλού σας. Από εδώ και πέρα, η μήτρα σας θα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό κάθε εβδομάδα μέχρι να γεννήσετε. Στο στάδιο αυτό ο γιατρός σας θα κάνει έναν υπέρηχο για να ελέγξει την ανάπτυξη του μωρού σας. Επίσης, θα θέλει να βεβαιωθεί για την πιθανή ημερομηνία τοκετού, να διαπιστώσει εάν υπάρχουν γενετικές ανωμαλίες και να αξιολογήσει την κατάσταση του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Το υπερηχογράφημα αυτό ονομάζεται β΄επιπέδου ή υπερηχογράφημα ανατομίας. (Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το υπερηχογράφημα Β επιπέδου ΕΔΩ )


Την 21η εβδομάδα είναι 23-27 εκατοστά και ζυγίζει 300-350 γραμμάρια. Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων. Επίσης το μωρό σας καταπίνει μέσα στην μήτρα αμνιακό υγρό, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό σας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις ανάγκες του σε θερμίδες.

Οι πόνοι στην πλάτη και ιδίως στη μέση είναι αρκετά συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μήτρα σας, καθώς μεγαλώνει, μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας προς τα εμπρός (λόρδωση). Εν τω μεταξύ, η ορμόνη ρελαξίνη χαλαρώνει όλες τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους του σώματός σας, ώστε να διευρυνθεί η λεκάνη σας για να υποδεχτεί το κεφάλι του μωρού σας. Για ότιδήποτε σας ανησυχεί, μη διαστάσετε να καλέσετε τον γυναικολόγο σας.


Φτάνοντας στη 22η εβδομάδα το μωρό ζυγίζει περίπου 350-450 γραμμάρια και το μέγεθός του είναι 24-28 εκατσοστά. Είναι σαν μινιατούρα νεογέννητου. Τα χείλη του γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί – αν και η ίριδα του ματιού χρειάζεται ακόμη χρώμα – τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του είναι ήδη στην θέση τους. Το πάγκρεας (σημαντικό για την παραγωγή ορμονών), αναπτύσσεται σταδιακά και τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Πριν να το καταλάβετε, το μωρό σας θα σας χαμογελάσει.   

Σε αυτό το σημείο, θα παρατηρήσετε πιθανότατα μια σταδιακή αύξηση του βάρους σας. Επίσης θα παρατηρήσετε και μια άνοδο στην όρεξη σας. Προσπαθήστε να βρείτε μια υγιεινή ισορροπία και να αποφεύγετε έτοιμα φαγητά.

Την 23η εβδομάδα το μωρό ζυγίζει περίπου 450-500 γραμμάρια και το μέγεθός του είναι περίπου 29 εκατσοστά.

Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά αν και φυσιολογικά δε θα «κάνει τα κακά του» μέχρι να γεννηθεί. Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, ιδιαιτέρως της ινσουλίνης, που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό. Το κορμί του μωρού σας γίνεται τώρα πιο αφράτο, αν και το δερματάκι του παραμένει ρυτιδιασμένο καθώς θα πάρει κι άλλο βάρος στη συνέχεια. Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα.

Αρκετές γυναίκες είναι ελαφρά αναιμικές πριν την εγκυμοσύνη και 20% των γυναικών λαμβάνουν αγωγή για σιδηροπενική αναιμία, κατά την εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και τάσεις λιποθυμίας. Αντιμετωπίστε την σιδηροπενία με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, οι φακές και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας ελέγξει για προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση, οίδημα (πρήξιμο) και πρωτεΐνη στα ούρα. Προσβάλλει περίπου το 7% των εγκύων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να μειωθεί η ροή αίματος προς τον πλακούντα. Διαβάστε περισσότερα για την προεκλαμψία ΕΔΩ