Skip to main content

33η - 37η Εβδομάδα Κύησης

Στην 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, ενισχύεται σημαντικά το ανοσοποιητικό του εμβρύου σας!

Την 33η εβδομάδα εγκυμοσύνης το έμβρύου σας είναι σχεδόν 44 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 2.000 γραμμάρια. Το μωρό σας θα συνεχίζει να κερδίζει αρκετό βάρος τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση του. Το λίπος κάτω από το δέρμα αλλάζει το χρώμα του δέρματος του μωρού σας από κόκκινο σε ροζ. Ο σκελετός του συνεχίζει να σκληραίνει, αλλά τα οστά του κρανίου δε θα συνενωθούν για αρκετό καιρό ακόμα.Ο εγκέφαλος του μωρού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει . Το επίπεδο του αμνιακού υγού σας έχει φτάσει στο μέγιστο λόγω του μεγέθους του εμβρύου, γι αυτό και οι κλωτσιές και τα χτυπήματα που νιώθετε είναι ακόμη πιο δυνατά και πολλές φορές δυσάρεστα. Επίσης σε αυτήν τη φάση περνούν αντισώματα από εσάς στο μωρό σας καθώς εκείνο συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα.

Φροντίστε τη διατροφή σας και πιείτε αρκετά υγρά, προκειμένου να διευκολύνετε τη λειτουργία του εντέρου σας δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα δυσκοιλιότητας

Αυτή τη εβδομάδα καλό θα ήταν να ετοιμάσετε και τη βαλίτσα του μαιευτηρίου!


Την 34η εβδομάδα  το μωρό είναι σχεδός 46 εκατοστά ενώ ζηγίζει κάτι παραπάνω από 2 κιλά. Το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και τα πνευμόνια του ωριμάζουν. Το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα του προκειμένου να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του όταν γεννηθεί γι αυτό και μωρά που γεννιούνται αυτή την εβδομάδα είναι υγιή και σχεδόν προετοιμασμένα για το νέο τους περιβάλλον. Αρκετές φορές το μωρό σας έχει γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω όμως αυτό δεν είναι κανόνας! άλλωστε έχετε αρκετές μέρες ακόμα μπροστά σας! Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να ξεκουράζεστε και να μην αμελείτε το καθημερινό σας περπάτημα.  



Την 35η εβδομάδα το μωρός σας είναι σχεδός 47 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 2.300 γραμμάρια. Το βάρος αυξάνεται συνεχώς και εσείς επισκέπτεστε την τουαλέτα αρκετά συχνά ακόμα και μέσα στη νύχτα γιατί το κεφαλάκι πιέζει την ουροδόχο κύστη σας. Το σώμα σας έχει αλλάξει εντελώς και το βάρος που νιώθετε σας καθιστά αδύναμη να κάνετε πράγματα που κάνατε πριν από λίγες εβδομάδες. Πλέον οι επισκέψεις στον γιατρό σου γίνονται συχνότερα όπου θα πρέπει να προγραμματιστεί και το Καρδιοτοκογράφημα (non-stress test / NST) που γίνεται στις 36 εβδομάδες. Διάβαστε περισσότερα για το NST ΕΔΩ


Φτάνοντας στη 36η εβδομάδα το μωρό ζυγίζει λίγο παραπάνω από 2,5 κιλά  και το μέγεθός του είναι 47-49 εκατσοστά. Αυτήν την εβδομάδα οι κινήσεις του μωρού μειώνονται σημαντικά και αυτό γιατί δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος να κινείται. Τα όργανα του πλεόν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Τα οστά του κρανίου δεν έχουν συνενωθεί προκειμένου να διευκολυνθεί ο τοκετός.

Τέλος μία πολύ σημαντική εξέταση που θα πρέπει να προστεθεί είναι αυτή του Στρεπτόκοκκου ομάδας Β ενός τύπου βακτηρίου που βρίσκεται στην αναπαραγωγική οδό, συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα όμως μπορεί να μολύνει το μωρό κατά την έξοδό του.

Την 37η εβδομάδα το μωρό σας ζυγίζει 2,8-2,9 κιλά  και το μέγεθός του είναι 49-50 εκατσοστά. Είναι πολύ πιθανό να έχει πάρει ήδη θέση και εάν δεν έχει συμβεί αυτό, ακόμα υπάρχει χρόνος...Το χνούδι και το εμβρυϊκό σμήγμα που κάλυπταν το δερματάκι του έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

Εσείς νιώθετε ανυπομονησία όμως θα πρέπει να έχετε κατά νου πως ενώ η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί και συμπληρώνει περίπου 250 γραμμάρια βάρους την εβδομάδα, θα πρέπει να ωριμάσουν ο εγκέφαλος και οι πνεύμονές του πλήρως. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα σημάδια του τοκετού ώστε να είστε προετοιμασμένες.